Page 10 - Toidupüramiidi tipp
P. 10

SuhkrudKAS KÕIK SUHKRUD ON SÜSIVESIKUD?• Süsivesikud on lai üldtermin, millest üks osa on suhkrud. Süsivesikute hulka kuuluvad lisaks tärklis, glükogeen ja enamik kiudainetest.• Suhkur on kokkuleppeline käibemõiste, mida kasutatakse peamiselt sahharoosi (nn lauasuhkur), aga ka teiste magusamaitseliste vees lahustuvate lihtsüsivesikute (glükoos, fruktoos, laktoos, maltoos) kohta. Enamik toiduaineid, roogi ja jooke sisaldavad suhkruid.• Mõned toidud sisaldavad suhkruid looduslikult, osa suhkrutest aga lisatakse toitudesse-jookidesse nende valmistamise käigus, mida sellisel juhul nimetatakse lisatud suhkruteks.SUHKRUD LOODUSES• Looduslikult esinevad suhkrud näiteks puuviljades, marjades, mees, aga ka köögiviljades ja piimas. Tuntumad looduslikult esinevad suhkrud on sahharoos, glükoos, fruktoos, laktoos ja maltoos.


































































































   8   9   10   11   12