Page 11 - Toidupüramiidi tipp
P. 11

LISATUD SUHKRUD• Lisatud suhkruteks nimetatakse suhkruid, mida kasutatakse kodus toidu valmistamisel või lisatakse toidutööstuses tootmisel.• Kodus toitu valmistades kasutatakse peamiselt tavalist ra neeritud suhkrut, nagu sahharoos, aga toidutööstuses ka fruktoosi, glükoosi, tärklise hüdrolüsaate (näiteks glükoosisiirup ja kõrge fruktoosisisaldusega siirup).• Poest on võimalik osta mitut liiki suhkruid, millest enamik on saadud toor-roosuhkru töötlemisel eri viisidel. Tervise seisukohast ei ole vahet, millist suhkrut, kas valget või toorsuhkrut, või mõnda muud suhkrut poest osta, sest nende toitaineline koostis ja mõju inimese organismile on praktiliselt ühesugune.MESI• Mesi on magusaine, mida mesilased toodavad põhiliselt õistaimede nektarist.• Mesi sisaldab keskmiselt 80% suhkruid, millest omakorda umbes 85-90% moodustavad fruktoos ja glükoos. Lisaks sisaldab mesi väikestes kogustes väga erinevaid aineid (nt orgaanilised happed, ensüümid, fenoolsed ühendid, aminohapped, mineraalained, vitamiinid), mis annavad meele bioloogilise väärtuse.11Veebikogumik - Toidupüramiidi tipp


































































































   9   10   11   12   13