Page 7 - Toidupüramiidi tipp
P. 7

valmistamisel eelista õli. Mitmekesista toiduvalikut, lisades menüüsse ka pähkleid, mandleid ja seemneid.• VÄHEM SOOLATäiskasvanu ei tohiks soola üle 6 grammi päevas tarvitada. Suur osa liigsest soolast tuleb toidutaldrikule tahtmatult kaasa konserveeritud ja valmistoitudest, ka leivast, juustust ja singist. Et saada vähem soola, otsi sarnaste toitude seast magedamaid alternatiive ja eelista värsketest toorainetest endavalmistatud toite poe valmistoitudele. Toidu maitsestamisel kasuta soola asemel ürte ja maitsetaimi. Toidulauas ära serveeritud toidule kergekäeliselt soola juurde lisa.• JANU KUSTUTA VEEGAVett on vaja toitainete ja jääkide transportimiseks, seedemahlade normaalseks funktsioneerimiseks ja veel paljuks muuks. Kokku vajab täiskasvanud inimene vett 28–35 ml kehakaalu kilogrammi kohta ehk umbes 2–3 liitrit. Kui süüa normaalselt, siis saame enamiku vedelikuvajadusest toidust, näiteks puu- ja köögiviljadest, supist ja jookidest. Täiskasvanu võiks vett juua päevas lisaks 2–3 klaasi, kuuma ilma ning liikumise korral rohkem. Parim jook on puhas vesi.• ÄRA LIIALDA ALKOHOLIGAInimorganismi ainevahetus ei vaja alkoholi. Kui tarvitatakse alkoholi, ei tohi mehed juua üle nelja ning naised üle kahe ühiku alkoholi päevas. Üks ühik on kogus, mis7Veebikogumik - Toidupüramiidi tipp


































































































   5   6   7   8   9