Page 6 - Toidupüramiidi tipp
P. 6

• VÄHEMALT 5 PEOTÄIT PUU- JA KÖÖGIVILJU PÄEVASEt organismi paljudest vajalikest vitamiinidest ja mineraalainetest mitte ilma jätta, püüa süüa igal toidukorral puu- või köögivilju (päevas kokku minimaalselt 500 g), nii värskelt kui toitude koostises. Söö võimalikult mitmekesiselt erinevaid vilju, et saada eri toitaineid. Põhitoidu juurde võta pool kogusest köögivilju, ükskõik, kas toorsalatina, aurutatult, keedetult või hautatult. Magustoiduks eelista puuviljadest ja marjadest valmistatud toite.• EELISTA LIHALE KALAKala peaks toidulaual olema 2–3 korda nädalas (kokku umbes 200 g), sestkala sisaldab organismile vajalikke oomega-3-rasvhappeid, mis vähendavadriski haigestuda paljudesse levinud haigustesse, nagu näiteks südame- veresoonkonnahaigused. Samuti on kala asendamatu D-vitamiini allikas, mis omakorda aitab paremini kaltsiumit omastada, toetades seeläbi luude tervist. Süüa tuleks nii punast kui valget kala, vähem aga kalakonserve, soola- ja suitsukala, sest viimased sisaldavad palju soola.• KASUTA RASVU TARGASTIToidu valmistamisel eelistada aurutamist, keetmist, hautamist või ahjus küpsetamist rohkes rasvas praadimisele. Kalarasvu ei pea kartma. Et toidus endas sisalduvate küllastunud rasvhapete kogust vähendada, eemalda enne toiduvalmistamist lihalt kamar, nähtav rasv ja pekk ning kanalihalt nahk. Ole valvel peidetud rasvade suhtes, mida sisaldavad näiteks pirukad, küpsetised ja töödeldud lihatooted. Toidu


































































































   4   5   6   7   8