Page 18 - Toidupüramiidi tipp
P. 18

KUIDAS SAADA TEADA, KUI PALJU ON TOITUDES SUHKRUID?• Toodete toitumisteabes esitatakse info toidu energiasisalduse ning rasvade, küllas- tunud rasvhapete, süsivesikute, suhkrute, valkude ja soola koguse kohta. Koosti- sosade loetelus esitatakse kõik toidu koostisosad sisalduse kahanevas järjekorras.• Toitumisteabes märgitud suhkrute kogus on tootes sisalduvate kõikide suhkrute üldkogus, mitte ainult toidule lisatav suhkur. Lisatud suhkrute kogust ei ole eraldi kohustuslik toitumisteabes esitada.• Toidu pakendile võib kirjutada järgmisi suhkrutega seonduvaid väiteid:• „suhkruvaba”, kui toode ei sisalda üle 0,5 g suhkruid 100 g või 100 ml kohta• „madala suhkrusisaldusega”, kui see ei sisalda üle 5 g suhkruid 100 g tahke toidu või 2,5 g suhkruid 100 ml vedeliku kohta• „ilma lisatud suhkruta”, kui toode ei sisalda mis tahes lisatud mono- ega disahhariide ega mingit muud selle magustamisomaduste tõttu kasutatud toitu (nt mett, viinamarjamahlakontsentraati jne)• Kui tootes on kasutatud magusaineid, siis peab tootel olema märge „magusainega/magusainetega”.• Kui toit sisaldab ainult looduslikult sisalduvaid suhkruid, siis võib olla märgistusel järgmine märge: „Toode sisaldab ainult looduslikult esinevaid suhkruid”.• Tasub võrrelda sarnaste toodete (näiteks maitsestamata jogurt ja maitsestatud


































































































   16   17   18   19   20