Page 23 - Toidupüramiidi tipp
P. 23

SOOVITUSED SUHKRU JA SUHKRURIKASTE TOITUDE TARBIMISE VÄHENDAMISEKS• Süüa regulaarselt ja tasakaalustatult, eriti oluline on hommikusöök. Suur osa magu- sast süüakse söögikordade vahel, seega tuleb vältida kõhu liiga tühjaks minemist.• Piirata magusate jookide tarbimist (0,5-liitrises pudelis karastusjoogis on umbes 10 teelusikatäit suhkrut).• Eelistada nektarile ja mahlajoogile mahla, meeles pidades, et ka mahlades on n-ö looduslikke suhkruid. Mahla ei tohiks juua üle ühe klaasi päevas. Parim jook on vesi.• Hoiduda magusatest näksidest. Asendada need näiteks (kuivatatud) puuviljade ja marjadega, pähklite ja seemnetega. Kuivatatud puuviljadest-marjadest eelistada kindlasti suhkrustamata variante ning neidki süüa maksimaalselt 2–3 portsjonit (üks portsjon on 20 g ehk umbes 2 spl) nädalas.• Kombineerida magusat millegagi, millest saadakse ka toitaineid. Näiteks kasutada koogi valmistamisel täisterajahu, lisada kaerahelbeid, pähkleid, seemneid, puu- ja köögivilju (samal ajal proovides vähendada ka lisatud suhkru kogust).• Mõnel inimesel on lihtsam päevapealt täielikult suhkrust loobuda. Esimene nädal on kõige keerulisem ja pärast võib juba märgata, et maitsemeel on kohandunud vähema suhkruga.• Nätsu närimine võib aidata magusaisust üle saada.23Veebikogumik - Toidupüramiidi tipp


































































































   21   22   23   24   25